top of page

4 tipy, jak psát francouzsky jako profík

Aktualizováno: 18. 1.

Taky Tě štve hledat všechny "accents" na internetu, aby byl Tvůj text správně napsaný? Máme pro Tebe jednoduché řešení - nastav si svoji klávesnici do francouzštiny!


Tip 1 - Než začneš

Pokud píšeš text v jakémkoli cizím jazyce, dávej přednost kratším větám. Jestli jazyk neovládáš na 100%, jednoduše se Ti může stát, že se do dlouhých vět “zamotáš” a adresát nebude rozumět, co jsi chtěl říct.

Jako samozřejmé se může zdát, že musíme mít předem jasno v tom, co a komu chceme sdělit. Podle toho take vybereme styl jazyka, kterym píšeme (formální, semi-formální nebo neformální). Užitečné může být udělat si poznámky předem, díky čemuž si ucelíš myšlenky a taky na žádný z bodů nezapomeneš.



Tip 2 - Pravopis

Francouzský pravopis je dost složitý, o tom není pochyb, písmena, která se píší, ale nevyslovují atd. Jednoduchou pomůckou ke zkontrolování textu a opravení takovýchto chyb může být internetový portál bonpatron.com. Svůj text si na této stránce necháš zdarma a ihned opravit, bonparon Ti podtrhne slova, která nejsou správně napsaná a dokonce Ti i nabídne, jak slovo správně napsat.



Tip 3 - Slovní zásoba

Máš malou slovní zásobu? Dlouhodobě se můžeš vzdělávat u nás na Instagramu Francouzština, na Facebooku Francouzština Bára & Gwen nebo na těchto stránkách, kde najdeš vysvětlení francouzských časů nebo dalších gramatických jevů.

Rychlým řešením je použít internetové nebo i tištěné slovníky synonym, kde najdeš spoustu slov stejného významu, která obohatí Tvůj text. Přidej příslovce a přídavná jména, ty dodají textu na autenticitě a vylepší Tvůj psaný projev.

Neváhej použít slovník, ať už tištěný nebo ten internetový. Důležité je neopakovat se, snaž se co nejméně používat slovesa být, mít, dělat a říkat, ta můžeš nahradit jinými slovesy.



Tip 4 - A co nakonec ?

Až dopíšeš, nezapomeň si po sobě text přečíst. Tohle se může zdát jako samozřejmost, ale většina studentů si po sobě svůj text nepřečte. Pokud si ale svůj článek projdeš znovu, a třeba i několikrát, můžeš přijít na chyby, které jsi předtím neviděl/a.

Ještě lepší variantou je poprosit někoho, aby si Tvůj text přečetl. Při kontrole můžeš použít náš check-list a odškrtnout si, že jsi na nic nezapomněl/a.


  • Správný čas a koncovku slovesa

  • Pokud máš v textu záporné věty, zkontroluj si, zda je zápor kompletní (ne….pas a další, více o tom, jak se tvoří zápor najdeš zde.)

  • Množná čísla podstatných jmen (pravidelná nebo nepravidelná)

  • Přídavná jména (pozice ve větě - před nebo za podstatným jménem, jednotné nebo množné číslo, ženský nebo mužský rod)

  • Nezapomeň na správné členy u podstatných jmen (rod - mužský nebo ženský; číslo; určitý nebo neurčitý člen? - přečti si zde)

  • Pravopis u číslovek (více o tom, jak se píší číslovky najdeš v článku zde.)



Bavil Tě tento článek? Dej 🧡 tomuto článku.



Co dál? Přidej se k naší skvělé komunitě super studentů!

Vyber si způsob učení francouzštiny podle své úrovně, klikni na sekci Kurzy:



0 komentářů
bottom of page