top of page

Francouzské palačinky - oslava la Chandeleur

Slyšel/a jsi už o francouzském svátku la Chandeleur? Pokud ne, tak pokračuj ve čtení, protože Ti odhalíme, o co tu jde! Už podle fotek víš, že se bude jednat o francouzské dobroty a podíváme se i na původ, tradice a další zajímavosti spojené s tímto svátkem.



Historie La Chandeleur

La Chandeleur je svátek, který se slaví 2. února a má původ v křesťanské tradici. Tento den připomíná setkání Ježíše s obětí v jeruzalémském chrámu, 40 dní po jeho narození. Kromě toho je tento den spojen s přicházejícím koncem zimy a příchodem jara.

V minulosti byly na tento den běžné různé rituály a pověry spojené s počasím. Lidé například věřili, že pokud je během La Chandeleur slunečno, zima bude krátká a mírná.


Tradice slavnostních palačinek

Jednou z nejvýraznějších tradic spojených s La Chandeleur je příprava a konzumace palačinek. Palačinky jsou symbolem bohatství a prosperující budoucnosti. Věří se, že pokud během přípravy palačinek držíte minci v levé ruce a palačinku otočíte jednou rukou, měli byste mít štěstí a prosperitu po celý následující rok. Tak schválně, zkusíš to?

Francouzi se schází např. ve školách, v práci nebo celé rodiny, aby společně připravili nebo si dali palačinky. Doufáme, že tímto článkem tě taky nalákáme, protože na palačinky je vždy správná chvíle.

A pokud nemáš ještě palačinek dost, tak si můžeš připravit Crêpes Suzettes podle našeho článku.


Připravili jsme pro tebe tajný recept Gwenové rodiny!

Podívej se na naše video, kde ho s tebou Gwen sdílí a musím říct, že lepší palačinky jsem ještě nejedla! Ve videu je Gwen připravuje na tradičním francouzském bilig - palačinkovači. Ten samozřejmě mít nemusíš a můžeš je připravit i na pánvi. Pozor, ať nejsou moc silné, v tenkosti spočívá to francouzské kouzlo!






Bavil Tě tento článek? Dej 🧡 tomuto článku.



Co dál? Přidej se k naší skvělé komunitě super studentů!

Vyber si způsob učení francouzštiny podle své úrovně, klikni na sekci Kurzy:



0 komentářů
bottom of page