top of page

Valentýn ve Francii - francouzské zamilované přezdívky

S blížícím se Valentýnem, tedy svátkem zamilovaných, může přijít vhod připomenout si milostné přezdívky pro svého partnera či partnerku, které použijeme ve francouzštině! Tohle se nejspíš v běžných lekcích francouzštiny nedozvíš! Tak pokračuj ve čtení!



Ve Francii, stejně jako v Česku, si partneři vyjadřují lásku pomocí nejrůznějších milostných přezdívek. „Mon ange“ (můj andílku), „mon amour“ (má lásko) nebo „ma princesse“ (moje princezno) jsou jen některé z oblíbených výrazů. Francouzské páry se ale nebojí zajít ještě dále, a často také používají přezdívky dětské, zvířecí nebo třeba gurmánské, spojené s jídlem.


Podívejme se nejprve na ty klasické francouzské přezdívky, které můžeme přirovnat i k těm českým. Patří mezi ně již zmiňované „mon amour“, „mon prince/ma princesse“ nebo také „mon chéri/ma chérie“. Tyto přezdívky použijeme při oslovení moje lásko, můj princi/princezno a můj drahý/moje drahá (nebo nežněji drahoušku). Mezi další francouzské typické přezdívky patří romantické a elegantní „mon cœur“ (mé srdce), což je dokonce nejčastěji používané zamilované oslovení.

 

Co se týče těch více „speciálních“ přezdívek, Francouzi rádi používají spojení s jídlem, vyjadřující kombinaci něhy a sladkosti. Může se tedy stát, že uslyšíme zamilovaný par oslovovat se „ma douceur“, „mon chou“, „mon sucre“ nebo „mon bonbon“, což bychom mohli do češtiny přeložit jako moje zlatíčko/můj cukroušku.

 

Své zástupce zamilovaných oslovení najdeme i mezi přezdívkami, které odkazují ke zvířatům. Nejvíce používáme beruško, broučku, či kočičko, kocourku, koťátko. Jak to mají se zvířecími přezdívkami ve francouzštině? Kromě „mon chat“ můžeme slyšet také oslovení jako „mon lapin“ (můj králíčku) nebo „ma biche“ (moje laňko), která jsou, narozdíl od češtiny, používaná mnohem více.

 

Po prozkoumání těch nejvíce používaných francouzských a českých milostných přezdívek vidíme, že obě kultury mají své vlastní charakteristiky, odrážející způsob, jakým vyjadřují lásku. Bez ohledu na jazyk či národnost však přezdívky plní ty stejné funkce – ukazují lásku, něhu a pevnost vztahu. Ať už svého partnera/partnerku oslovujete "mon ange" nebo "miláčku", láska zůstává univerzálním jazykem, který nemá hranice.


A teď je čas si vše procvičit, připravili jsme pro tebe interaktivní hru. Klikni na tlačítko a zahraj si!





Bavil Tě tento článek? Dej 🧡 tomuto článku.



Co dál? Přidej se k naší skvělé komunitě super studentů!

Vyber si způsob učení francouzštiny podle své úrovně, klikni na sekci Kurzy:



0 komentářů
bottom of page