top of page

Tři králové 👑ve Francii - jaké jsou tradice?

Naše články o tradicích ve Francii jste si oblíbili, tak jsme se rozhodli přinést Ti další tradici, které není tak docela stejná jako ta česká. Tři králové, neboli Epifanie, je významným datem v mnoha zemích, a Francie není výjimkou. Toto období připadá na 6. leden a značí pro Francouze nejen konec vánočních svátků, ale také příležitost znovu se setkat s rodinou a přáteli. Připomeňme si několik klíčových francouzských tradic spojených s Třemi králi.



Tradiční galettes des rois👑

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak slavit Tři krále ve Francii, je sejít se s přáteli, rodinou nebo taky často s kolegy (francouzské firmy mají velmi často zavřeno mezi Štědrým dnem a koncem roku a tak se kolegové znovu setkávájí na začátku ledna). A není nič typičnějšího než dezertu nazvaného "Galette des Rois" – tříkrálový koláč. Tato novoroční pochoutka má kulatý tvar a je naplněna mandlové krémem, který se nachází mezi dvěma vrstvami křehkého listového těsta. V některých regionech může být nádivka připravena také s lískovými ořechy nebo pistáciemi.



Jak se stát králem nebo královnou? 👑

Výjimečnost Galette spočívá v tom, že je v ní skryta fève, malá porcelánová nebo plastová figurka. La fève je ve francouzštině "fazole", protože ve Středověku se používaly právě fazole, které se schovávaly do koláče před pečením. Tradice praví, že osoba, která najde fève ve svém kousku, se stává králem nebo královnou a obvykle dostane i korunu. Ta "horší" část tradice říká, že král nebo královna musí koupit další galette.


Regionální galettes

Ve středomořské oblasti Provence mají Galettes des Rois někdy podobu Brioche des Rois, což je brioška obsahující rozinky a kandované ovoce. Tato variace se od tradiční galetty liší nejen obsahem, ale i tvarem.

V severní Normandii je populární variací Galette des Rois "Galet Normand", který je vyroben z vrstev krémového těsta, jablek a krému z břízového piva nebo Calvadosu, což je tradiční alkoholický nápoj z této oblasti.

V Guyaně, tedy jedné z francouzských zámořských oblastí, se tradiční kreolská galette (koláč plněný krémem, kokosem, guávou nebo jinými místními plody) konzumuje po celou dobu karnevalového období, od Epifanie až po Popeleční středu.



Galette není jen francouzská specialita

Na tomto koláči si nepochutnávají jen Francouzi, ale třeba ve frankofonní části Švýcarska se galette des rois galette na bázi briošky. Už možná taky tušíš, že v Belgii je tato tradice taky rozšířená, v nizozemskojazyčné Belgii nazývá se driekoningentaart a v té frankofonní si smlsnou na máslové galette, podobná té v severní Francii. A nejen lidé ve frankofonních zemích si pochutnávají na galettes, mezi další patří třeba Rosca de Reyes v Mexiku, bolo rei v Portugalsku (kulatý dort s vyhloubeným středem), roscón ve Španělsku (kávová koruna zdobená kandovaným ovocem), king cake na jihu Spojených států, vassilopita v Řecku (brioška s pomerančovou příchutí), pitka v Bulharsku, dreikönigskuchen v Německu (prstenec těsta tvořený sedmi malými bochánky) a befanini v Itálii (sušenky pokryté barevnými cukrovými dekoracemi).


Taky jsi dostal/a chuť vycestovat do Francie? K tomu je potřeba zvládnout se domluvit a s tím Ti rádi pomůžeme!


A jak jsi na tom s francouzštinou TY?


Chceš se zdokonalit ve francouzštině?

Vyber si z nabídky našich kurzů a lekcí podlé své úrovně.



Stačí kliknout na záložku KURZY a vybrat svou úroveň.




0 komentářů
bottom of page