top of page

Tipy, jak se učit slovíčka !

Aktualizováno: 25. 7. 2023

Slovíčka jsou nedílnou součástí každého jazyka, francouzština není výjimkou. Jak se je ale efektivně naučit a nezapomenout ? Přečti si tipy Báry - lektorky francouzštiny, která je vyzkoušela na sobě i svých studentech ! 😉




1. Nová slovíčka si zapiš ✍️


Čím více vjemů lidský mozek dostane, tím snadněji si vše zapamatujeme. Proto si nestačí jen nové slovíčko přečíst, aby sis ho zapamatoval/a. Všechna nová slovíčka si zapiš a to třeba na tento způsob:


Velice jednoduché, ale efektivní - tři sloupečky:

Francouzsky Výslovnost Česky



Při vypisování francouzských slovíček nezapomeň na členy, ty nejdou na 100% logicky odůvodnit a musíme se je prostě naučit. Francouzština nepochazí ze stejné jazykové "rodiny", proto rody nemusí být vždy stejné jako v češtině. Navíc francouzština vůbec nezná střední rod. Nejlepším způsobem tedy je, učit se slovíčka rovnou se členem neurčitým ("un" pro mužský rod a "une" pro ženský rod).

Zoranizuj si slovíčka do tématických celků a skupin, učení pak bude snazší, rozděl si sešit nebo kartičky ve své oblíbené aplikaci podle témat.



2. Nebifluj se, uč se slovíčka v kontextu 🤔


Biflování nikoho ve škole nebavilo, navíc výsledky jsou dost často nejisté. Seřazuj si slovíčka podle témat a uč se je v kontextu. Napiš si příkladové věty, jak dané sloveso použít s předložkou, jaký člen se použije u tohoto podstatného jména apod. Podívej se na příklad:


S'intéresser à = zajímat se o něco

Příklad: Je m'intéresse à la lecture, j'adore des romans de Guillaume Musso.



3. Opakování je matka moudrosti ... 📈


Učení nových slovíček je sice důležité, co je ale důležitější je opakování. Každý den by ses měl/a naučit 30% nových slovíček a zbytek času bys měl/a věnovat opakování.

Jak si slovíčka opakovat? Možností je spousta, vymez si chvilku denně, pět nebo deset minut, kdy si uděláš čas jen na francouzštinu. Vezmi si svůj sešit, kam si vypisuješ slovíčka, zakryj první dva sloupce (francouzský a ten s výslovností) a projdi si všechna slova. Další den to můžeš udělat naopak, zakryj si český sloupeček a překládej z francouzštiny do češtiny.


POZOR ! Důležité je při učení všechna slovíčka nahlas vyslovovat, lépe si je tak zapamatuješ.



4. Mnemotechnické pomůcky 💪


Nejlépe si zapamatuješ slovíčka, která budeš běžně používat. Je tedy zbytečné učit se výrazy z kvantové fyziky, pokud je nikdy nepoužiješ.

Přiřaď si slovíčko k nějakému mentálnímu obrazu, např. při učení slovíčka "une voiture" (auto) si jej představ jako obrázek, já si při vyslovení "une voiture" třeba představím menší červené auto. Uvidíš, že si jej lépe v budoucnu vybavíš. A samozřejmě čím bizarnější obrázek, tím lépe si jej později vybavíš.



5. Mobilní pomocník - QUIZLET

Aplikací je spousta, ale tahle má něco do sebe!

Sám/sama si vytváříš balíčky slovíček podle témat, která si vybereš. Vytvoření seznamu slovíček je velice jednoduché a rychlé. Na začátku si vybereš z jakého jazyka do jakého cílového jazyka chceš překládat a následně Ti Quizlet sám nabízí překlad zadaných slovíček. NÁŠ TIP: tvoř si balíčky/seznamy na počítači, rychleji a pohodlněji se slovíčka přidávají, pokud jich máš na přidání více.

NÁŠ TIP 2: přidej si ke slovíčkům také obrázky, lépe si je zapamatuješ, viz. mnemotechnické pomůcky

Aplikace Ti pak vytvoří kartičky a posílá Ti slovíčka k opakování. Využij aplikaci k otestování svých znalostí nebo si třeba zahraj přiřazovací hru. Quizlet nabízí spoustu možností, jak se slovíčka učit, ať už máš 5 minut nebo třeba půl hodiny.

Trénovat se můžeš v obou směrech, z češtiny do francouzštiny nebo naopak.


Využij svůj čas efektivně - máš volnou chvíli v MHD nebo třeba při čekání u lékaře? Šup, vytáhni si aplikaci nebo sešit a zopakuj si slovíčka, každá minutka se počítá.


A jak jsi na tom s francouzštinou TY?

Jsi pokročilý/á a chceš se dál zdokonalovat ve francouzštině?

Přidej se ke komunitě studentů ve Francouzském klubu.


Co získáš? 😍


✅ pravidelné a zábavné skupinové online konverzace

✅ individuální konverzace s Bárou nebo Gwenem šité na míru tvým potřebám a zájmům

✅ tipy na filmy, seriály, podcasty nebo francouzskou hudbu

✅ vhled do aktuálního dění ve Francii

✅ pravidelný kontakt s francouzštinou, co tě bude bavit


0 komentářů
bottom of page