top of page

Slavnosti hudby - La fête de la musique en France 🎶

Aktualizováno: 25. 7. 2023

Každý rok, 21. června, se Francie se dostává do opojných melodií, rytmů plných energie a harmonických tónů, aby oslavila Fête de la Musique. Tento jedinečný den je nezbytnou událostí pro milovníky hudby, umělce a francouzské občany, kteří chtějí zažít výjimečný hudební zážitek. Pojďme společně objevit historii a význam této národní oslavy hudby.



Jak Fête de la Musique vznikla?

Fête de la Musique byla založena v roce 1982 Jackem


Langem, tehdejším ministrem kultury ve Francii. Cílem bylo propagovat hudbu ve všech jejích podobách, od klasické hudby po jazz, od rocku po tradiční hudbu. Chtěli umožnit všem hudebníkům, ať už amatérům nebo profesionálům, vystupovat zdarma v ulicích, na náměstích, veřejných parcích a v zahradách.


Datum 21. června bylo vybráno, aby se shodovalo s letním slunovratem, nejdelším dnem v roce. Díky tomu můžou slavnosti začít hned po setmění a pokračovat až do brzkých ranních hodin, čímž hudebníkům i divákům nabízí nekonečnou noc hudby.

Oslava pro všechny



Fête de la Musique ve Francii je událost otevřená všem, bez ohledu na hudební žánr, věk nebo úroveň dovedností. Profesionální umělci se mísí s vášnivými amatéry, čímž vytvářejí jedinečnou atmosféru, díky které je oslavována hudební rozmanitost.


Ulice francouzských měst se proměňují v živé scény, kde umělci vystupují pod širým nebem. Bary, kavárny a kluby také otevírají, aby přivítaly hudební vystoupení.


Mezinárodní oslava

Fête de la Musique ve Francii inspirovala i jiné země k uspořádání vlastních hudebních událostí právě 21. června. Dnes se tato oslava hudby rozšířila do celého světa a stala se mezinárodním fenoménem. Miliony lidí se shromažďují v různých zemích, aby společně oslavili hudbu ve všech jejích formách a kulturách.


Fête de la Musique také sehrála důležitou roli při podpoře mladých talentů. Mnoho slavných umělců začalo svou kariéru právě na této národní oslavě, což jim přineslo větší viditelnost a uznání od publika. Je to skutečná příležitost pro mladé umělce, aby představili svůj talent a upoutali pozornost hudebních profesionálů.


Ale Fête de la Musique je víc než jen hudební událost. Je to den, kdy se hudba stává univerzálním jazykem, který nás všechny spojuje. Hranice mizí a emoce se sdílejí skrze tóny a melodie. Je to oslava kreativity, uměleckého vyjádření a síly hudby, která probouzí naše smysly a dotýká se našich duší.


Takže se připravte na jedinečný hudební zážitek 21. června, ve Francii i ve světě. Vyjděte ven, objevujte nové umělce, tancujte, zpívejte a nechte se unést magií Fête de la Musique.


A jak jsi na tom s francouzštinou TY?

Jsi pokročilý/á a chceš se dál zdokonalovat ve francouzštině?

Přidej se ke komunitě studentů ve Francouzském klubu.


Co získáš? 😍


✅ pravidelné a zábavné skupinové online konverzace

✅ individuální konverzace s Bárou nebo Gwenem šité na míru tvým potřebám a zájmům

✅ tipy na filmy, seriály, podcasty nebo francouzskou hudbu

✅ vhled do aktuálního dění ve Francii

✅ pravidelný kontakt s francouzštinou, co tě bude bavit



0 komentářů
bottom of page