top of page

Oslavy 14.července

Aktualizováno: 14. 7. 2022

Chceš se zlepšit ve francouzštině a zároveň se dozvědět něco nového? Přečti si tento článek ve francouzštině.

Je pro Tebe úroveň příliš složitá? Českou verzi najdeš níže.




La fête Nationale


Et si on débutait la semaine par un peu d’histoire ?


Le 14 Juillet est un jour férié et très important pour la France, et si on demande à un français ce que ce jour célèbre, il vous répondra très certainement (s’il a atteint la classe de 6ème :D ) : La Prise de la Bastille. C’est vrai, mais pas complètement, en réalité elle symbolise deux dates de l’histoire de la France.


Nous célébrons bien la prise de la Bastille datant du 14 Juillet 1789, date à laquelle les Français se sont révoltés et ont pris d’assaut la Bastille, ancienne prison royale et symbole du pouvoir du roi. Petite anecdote, pensant trouver de nombreux prisonniers dans cet édifice les révolutionnaires furent surpris de n’en trouver que 7.


Mais c’est également célébration de la fédération, un an après en 1790, les 83 départements français ainsi que le roi se sont réunis à Paris pour célébrer la prise de la Bastille.


Aujourd’hui et chaque année un défilé militaire est organisé sur l’avenue des Champs-Elysées pour rappeler que l’armée est protectrice de la nation française. De plus le soir a lieu un concert gratuit aux Champs-de-Mars suivi d’un feu d’artifice sur la Tour Eiffel. Mais ce n’est pas le seul, beaucoup de villes et villages organisent leurs propres feux d’artifices dans toute la France


Depuis moins longtemps, les pompiers organisent des visites de leur caserne ainsi que des bals pour fêter ce jour mythique.



Oslavy 14. července ve Francii


Co kdybychom začali týden trochou historie?


14. červenec je ve Francii jedním z nejdůležitějších státních svátků. Kdybychom se Francouze zeptali, proč se tento svátek slaví, určitě by nám odpověděl (pokud nepropadl v 6. třídě :) ) - Dobytí Bastily. Což je velice správné, ale tento den si připomínáme ze dvou důvodů.


Francouzi slaví Dobytí Bastily, které proběhlo 14. července 1789, kdy se Francouzi postavili tzv. starému režimu a začala tak Velká francouzská revoluce. Vzbouřenci se zmocnili Bastily, tedy královského vězení a symbolu moci krále. Malý vtípek, než obsadili toto vězení, očekávali, že osvobodí spoustu politických vězňů, k jejich překvapení jich našli pouze 7.


Druhým důvodem oslavy tohoto svátku jsou oslavy pádu Bastily, které se konaly o rok později, tedy v roce 1790. V tento den se sešli představitelé všech 83 departementů, včetně krále a společně zahájili oslavy v Paříži.


V dnešní době můžeme v tento den vidět vojenský průvod na avenue Champs-Elysées, ten připomíná, že armáda je tu k ochraně zájmů francouzských občanů. Večer v tento den se odehrává spousta koncertů na Champs-de-Mars, před Eiffelovou věží, po kterých následuje velký ohňostroj. Nejen v Paříži se konají tyto oslavy, ohňostroje najdeme i v jiných městech nebo vesnicích.


V poslední době se k oslavám přidali také hasiči, kteří organizují prohlídky kasáren pro veřejnost nebo hasičské plesy.




Chceš se dál zdokonalovat ve francouzštině? Přidej se do soukromé skupiny 30 denní výzvy s francouzštinou, která je určena pro začátečníky i pokročilé.

Co získáš?

- 30 lekcí francouzštiny - slovíčka, vysvětlení gramatiky, videa o francouzské výslovnosti a spousta cvičení

- výzva je stále dostupná, můžeš se jí věnovat, kdy chceš

- všechny materiály si můžeš vytisknout a stáhnout


0 komentářů
bottom of page