top of page

Jak se slaví první máj ve Francii?

Chceš se dozvědět, jak se slaví první máj ve Francii? Líbají se Francouzi pod rozketlou třešní? To vše zjistíš v novém videu 👇


Nezapomeň nás sledovat na YouTube, abys nepošvihl/a další zajímavá videa o francouzštině.

SLEDUJ YOUTUBE KANÁL BÁRAGWEN




Tradicí ve Francii je darování snítky konvalinky svým blízkým, přátelům nebo i kolegům. Konvalinka totiž symbolizuje štěstí, lásku a hlavně také příchod jara. Říkáš si, jestli Francouzi tuto tradici dodržují? První májový den se tak prodá až 50 milionů konvalinek.


Odkud tato francouzská tradice pochází? 😮

Podle legendy v roce 1561 dostal král Karel IX. Francouzský (z rodu Valois-Angoulême, vládnul 1560-1574) snítku konvalinky od neznámého rytíře. Následující roky se pak rozhodl obdarovat všechny dámy na svém dvoře právě touto květinou.


Tradice zlidověla až na začátku 19. století, kdy pařížští modní návrháři začali 💐 konvalinky dávat svým zaměstnankyním a klientkám.


První máj je také svátkem práce ve Francii a proto se v letech 1886 a 1889 konají velké demonstarace za lepší podmínky pro zaměstnance. V roce 1889 prostestující spolu s odbory nabízí, aby se první květen stal tzv. une journée chômée consacrée à la manifestation, tedy dnem, kdy zaměstnanci budou moci demonstrovat a vyjádřit svůj názor a zároveň budou ten den placení. Demonstrující běžně manifestují s červeným trojúhelníkem na klopě, jehož tři strany symbolizují rozdělení dne - práce, koníčky a spánek. Ten je později vyměněn za šípkovou růži a nakonec za konvalinky💐.


Nesmíme zapomenout na francouzštinu - pojďme se podívat na užitečná slovíčka ✅✍️:

  • un muguet = konvalinka

  • un brin de muguet = snítka konvalinky

  • un chevalier = rytíř

  • une manifestation = demonstrace

  • des syndicats = odbory

 

Jsi pokročilý/á a chceš se dál zdokonalovat ve francouzštině? Přidej se ke komunitě studentů ve Francouzském klubu - novinkou v učení francouzštiny pro pokročilé studenty.


Co získáš?

- pravidelné skupinové konverzace

- individuální konverzace s Bárou nebo Gwenem

- získáš přístup na webináře o tom, jak se francouzštinu jednou pro vždy NAučit

- dostaneš tipy na filmy, seriály nebo francouzskou hudbu

- přiblížímě Ti Francii a aktuální dění

- budeš s francouzštinou pravidelně v kontaktu a BUDE TĚ TO BAVIT


Přidej se ještě dnes a získej první týden ZDARMA

0 komentářů
bottom of page