top of page

Francouzská gastronomie

Aktualizováno: před 3 dny

Francie je známá svojí gastronomií, všichni jsme slyšeli o ústřicích, žabích stehýnkách a šnecích. Je to každodenní realita nebo jen stereotypy?


Snídaně – petit déjeuner

Typický den Francouzů začíná SLADKOU snídaní, nejčastěji sladkým pečivem jako jsou croissanty, pain au chocolat, pain aux raisins nebo bageta s máslem a marmeládou. Nebo Nutellou, veděl/a jsi, že Francie je největším konzumentem Nutelly na světě? ¼ světové produkce pžipadá právě na Francouze. Ve Francii najdete Nutellu skoro všude, palačinky (des crêpes au Nutella), wafle (des gaufres au Nutella), s brioškou, koblihy, ....

Slovo „sladká“ je u snídaně velice důležité. Někteří Francouzi si slanou snídani neumí představit a dokonce některým to přijde nechutné.

U snídaně se klasicky pije káva nebo čaj, zvláštností ovšem je, že se nepije z hrnků nebo šálků, ale z velké misky. Do té si namáčíte pečivo.

Oběd – déjeuner

Typický oběd je složen z předkrmu, hlavního chodu a dezertu, během pracovního týdne se jedná spíše o variantu předkrm-hlavní chod nebo hlavní chod-dezert. Většina restaurací nabízí také denní menu alias „plat du jour“, které často zahrnuje právě i předkrm nebo dezert.

Francouzi obecně tráví hodně častu u stolu, protože si rádi užívají ten čas u stolu a během jídla diskutují. Někteří dokáží strávit hodiny u oběda nebo večeře. Polední pauza v práci trvá obvykle dvě hodiny a pokud řeknete Francouzi, že v Česku máte pouze půl hodiny na oběd, vytřeští na vás oči, protože „to přece nemůžete stihnout !“...

Studentské „RU“ neboli Menza

Francouzští studenti si často k obědu kupují obložené bagety nebo chodí do „Restaurant universitaire“ nebo jen zkráceně RU. Každá univerzita má několik takových kantýn a některé jsou dokonce otevřené i večer nebo o víkendu.

Les restaurants universitaires jsou provozovány CROUSem (CROUS = Centres régionaux des oeuvres universitaires et scolaires), který od roku 1955 poskytuje stejné podmínky ke studiu všem studentům. CROUS nabízí finanční pomoc a stipendia, ubytování (koleje), brigády, kulturní akce a mj. právě i studentskou kantýnu. Všechny RU nabízí denní menu za 3€30 a každý rok 1. srpna se tato cena zvýší o 5 centů.

Za tuto cenu má každý 6 bodů, které si může rozvrhnout, jak je mu libo : předkrmy a saláty (1-3 body), hlavn chod (4-7 bodů), sýry nebo jogurty (1-3 body), dezerty (1-3 body). Pokud přesáhnete zmíněných 6 bodů, připlácíte za každý další bod 0€55.

Každý den je výběr z několika předkrmů, hlavních chodů (minutky, dietní, bezlepkové, vegetariánské...) i dezertů. Největší fronta je ale stejně u „steak frites“.

Večeře

Francouzi obecně večeří (pro nás) pozdě, kolem 20. – 21. hodiny a jedná se o minimálně dvouchodové menu. Většina restaurací večer otvírá dokonce až v 19h – 19h30. Spousta lidí si představuje, že Francouzi mají každý večer pěti až sedmi-chodové menu. To ale není pravda, je to zcela ojedinělé a děje se tak zejména u speciálních událostí, např. firemních večírků na konci roku.

U každého jídla musí být bageta, kterou byste posle etikety neměli pokládat na talíř, ale nechat na stole. Pokud následuje po hlavním chodu sýr, musí být podávány alespoň tři druhy sýrů.

Restaurance

Pracovní obědy s kolegy nebo klienty nejsou výjimečné, často se podává sklenička nebo dvě vína, i když jste v pracovní době. A k tomu nepočítáme apéritif ... Sklenka vína se podle nepsaných pravidel pije během jídla a až dojíte, sklenička by měla být prázdná. Po dezertu může ještě následovat diféstif, ale kdo by pak dokázal odpoledne pracovat...

V restauraci si nikdy neobjednávejte steak well done (bien cuit), někteří francouzští kuchaři dokonce odmítají maso takto připravit. Radši se přikloňte ke zlaté střední cestě – à point (medium rare).

Pokud máte spíše chuť na kafíčko, ve většině kaváren je káva na baru často levnější než u stolu, proto uvidíte stát hodně lidí u baru.

Žabí stehýnka a šneci ?

Když se řekne Francie, spoustě Čechů (a nejen Čechů) se vybaví žabí stehýnka, šneky, ústřice ... Tyto pokrmy jsou součástí tradiční francouzské kuchyně, jsme ale daleko od toho, aby je Francouzi jedli co týden. Spousta Francouzů nikdy neochutnala žabí stehýnka, protože je to jídlo, které se doma připravit nedá a je nabízeno jen v lepších a tím pádem i dražších restauracích.

Zajímavost: Většina žabích stehýnek konzumovaných ve Francii nepochází z Francie, ale jsou dováženy z asijských zemí, zejména Indonésie.

Tak bon appétit !

PS: Zajímá Tě něco o francouzské kuchyni nebo o Francii obecně? Napiš nám do komentáře.

Vocabulaire:

petit déjeuner (m.) – snídaně

déjeuner (m.) / repas du midi (m.) – oběd

dîner (m.) – večeře

restaurant (m.) – restaurace

entrée (f.) – předkrm

plat principal (m.) – hlavní chod

fromage (m.) – sýr

dessert (m.) – dezert

cuisse de grenouille (f.) – žabí stehýnko

escargot (m.) – šnek

huître (f.) - ústřice



Chceš se dál zdokonalovat ve francouzštině? Přidej se do soukromé skupiny 30 denní výzvy s francouzštinou, která je určena pro začátečníky i pokročilé.

Co získáš?

- 30 lekcí francouzštiny - slovíčka, vysvětlení gramatiky, videa o francouzské výslovnosti a spousta cvičení

- výzva je stále dostupná, můžeš se jí věnovat, kdy chceš

- všechny materiály si můžeš vytisknout a stáhnout


0 komentářů
bottom of page