top of page

Chodí ve Francii Mikuláš?

Jedna z nejčastějších otázek, jakmile se blíží Vánoce je, jestli ve Francii chodí Mikuláš. Odpověď je ano i ne, záleží kde. Chodí pouze v těch částech Francie, které sousedí s Neměckem, zejména pak v Lorraine. V dnešním článku se nejen dozvíš o tradicích a jestli Mikuláš chodí i s čertem jako u nás, ale odvyprávím ti děsivou legendu, která začala tuto tradici. Jdeme na to?



Podle legendy sahající do dávné minulosti byla přítomnost svatého Mikuláše ve Francii zahájena tragickým příběhem. Tři malé děti, které si vyšly na pole, se po cestě ztratily. Unavené a zmatené uviděly světlo vycházející z opuštěného domu. Plny naděje zaklepaly na dveře a otevřel jim cizí muž.


Naneštěstí byl tento muž řezník a ten měl s dětmi nekalé úmysly. Bez ostychu je zavraždil, naporcoval na malé kousky a udělal z nich slaninku. Ovšem když kolem řezníkova domu procházel svatý Mikuláš (Saint Nicolas), taky zaklepal na dveře a pan domácí ho pozval na večeři. Saint Nicolas už tušil, co se stalo a tak požádal o slaninku, když si řezník uvědomil, že byl odhalen, rozhodl se přiznat své hrozné tajemství.


Svatý Mikuláš položil tři prsty na slaninku a zázračně tak oživil tři malé děti. Příběh tu však nekončí. Jako trest za jeho zlomyslnost řezníka svatý Mikuláš spoutal ke svému oslu. Od té chvíle se řezník stal Père Fouettard (čert), který trestá neposlušné děti. Je oblečený celý v černém, s černým vousatým obličejem, v naprostém kontrastu s laskavým vzhledem svatého Mikuláše, který má na sobě pestrobarevné oblečení a bílý vous.


Kde chodí Saint Nicolas a Père Fouettard?

Pokud se ptáte, kde najít svatého Mikuláše ve Francii, odpověď často spočívá v oblastech severovýchodu země, kde je tradice slavit svatého Mikuláše zvláště hluboko zakořeněná. Průvody, festivaly a události s účastí svatého Mikuláše a Père Fouettard se konají v několika městech této oblasti a nabízejí jedinečný zážitek obyvatelům i návštěvníkům.


Zdroj obrázku: La vie en France


A jak jsi na tom s francouzštinou TY?


Chceš se zdokonalit ve francouzštině?

Vyber si z nabídky našich kurzů a lekcí podlé své úrovně.



Stačí kliknout na záložku KURZY a vybrat svou úroveň.




0 komentářů
bottom of page