top of page

5 francouzských filmů, které musíš vidět !

Aktualizováno: 14. 3. 2023



1. Bienvenue chez les Ch'tis - Vítejte ve vidlákově

Původně se nikdo nedomníval, že film Bienvenue chez les Ch'tis (Vítejte u Ch'tis) bude nějakým velkým uměleckým dílem. Nicméně, počet diváků překonal veškerá očekávání a tento film se umístil na druhém místě v návštěvnosti francouzských filmů po Titanicu. Film se odehrává v regionu Nord-Pas-de-Calais, kde se mluví specifickým a nesrozumitelným přízvukem. Pro české diváky může být obtížné film dostatečně ocenit, pokud ho sledují s českým dabingem. Proto doporučujeme sledovat francouzskou verzi.

2. Qu´est-ce qu´on a fait au bon dieu – Co jsme komu udělali ?

Režisér P. de Chauveron dostal nápad na scénář pro velmi vtipnou komedii o současné Francii, která se zaměřuje na odlišné kultury a náboženství versus "starou školu" a jejich představy o životě svých tří dcer, když četl novinový článek o tom, že 20% párů ve Francii pochází z různých původů, kultur a vyznání, což je více než 3% v jiných zemích. Kvůli své politické nekorektnosti se film nedostal do distribuce ve Velké Británii a USA, ale ve Francii se stal jedním z nejoblíbenějších filmů a dokonce se umístil v TOP10 nejnavštěvovanějších filmů v Německu a Belgii.

3. Intouchables – Nedotknutelní

Kdo by neznal tento film? Bohémský a bohatý muž z Paříže, Phillip, najme jako svého nového ošetřovatele nedávno propuštěného muže černé pleti ze předměstí. Na první pohled se zdá, že jsou pro sebe nevhodní, ale nakonec se stanou skvělou dvojkou. Film je inspirovaný skutečným příběhem a získal mnoho ocenění, včetně Českého lva za nejlepší zahraniční film roku 2012.

4. Le dîner de cons – Blbec k večeři

Pierre Brochant pořádá každý týden soutěž nazvanou "večeře blbců", kdy každý host musí přivést nejbláznivějšího hosta, jakého najde. Tento týden si pozve zvláště výstředního byrokrata jménem Francois Pignon. Během večeře se odehrává několik překvapivých zvratů a postupně se stává nejasné, kdo z hostů je nakonec tím skutečným "blbcem".

5. Nous trois ou rien

Režisér Kheironova komedie vypráví příběh jeho rodičů, kteří přišli z jihu Íránu na francouzské předměstí, přičemž cesta byla plná dramatických překážek. Film poukazuje na imigrační problémy a konflikty kultur na pařížském předměstí. Čtyři měsíce po vydání filmu byl Kheiron obviněn z plagiátorství, jelikož otec režiséra v roce 2007 napsal knihu Téhéran-Paris: opposant politique en Iran, innovateur social en France, kterou nakladatelství l'Atélier vydalo. To zažalovalo producenty filmu, protože podle nich čerpali informace z této knihy. Kheiron argumentoval, že čerpal informace pouze z vyprávění svých rodičů, nikoli z knihy jeho otce. Soud nakonec rozhodl, že producenti musí zaplatit pokutu ve výši 15 000 € a 5000 € za náklady související s právním řízením.



Quel est ton film français préféré?



Hledáš novou výzvu v učení francouzštiny? Připoj se k naší exkluzivní skupiny a zúčastni se 30 denní výzvy! Tato výzva je určena pro falešné začátečníky i pokročilé a nabízí 30 lekcí francouzštiny s bohatým obsahem, včetně slovní zásoby, vysvětlení gramatiky, videí o francouzské výslovnosti a spousty cvičení. To vše si můžeš stáhnout a vytisknout, abys mohl/a studovat i offline. Co je nejlepší, výzva je dostupná neomezeně, takže si ji můžeš plánovat podle svého volného času. Začni nyní a posuň své francouzské jazykové dovednosti na vyšší úroveň!

0 komentářů
bottom of page